Drogi użytkowniku,

Potrzebujemy Twojej świadomej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Wymaga tego od nas Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO) wchodzące w życie już 25 maja 2018 roku. Dzięki wprowadzonym zmianom będziemy jeszcze lepiej chronili Twoje dane osobowe! Poniżej wszystkie niezbędne informacje.

Administratorem danych jest Instytut Gospodarki Rolnej z siedzibą w Warszawie przy ulicy Kolejowej 45/119, 01-210 (KRS: 0000500475)
PODMIOTY, KTÓRYM POWIERZONO PRZETWARZANIE
Zaufani partnerzy – tutaj lista

Wyrażam zgodę na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies. Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych i innych parametrów zapisywanych w plikach cookies, pozostawianych w trakcie przeglądania stron i serwisów internetowych, w celach analitycznych oraz w celach marketingowych (łącznie z profilowaniem) przez Instytut Gospodarki Rolnej i jej zaufanych partnerów.
Przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie art. 6 RODO, a jego cele to:
1. Tworzenie statystyk i dopasowanie treści stron do preferencji Użytkownika
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
3. Wykrywanie botów i nadużyć
4. Świadczenie usług drogą elektroniczną

PODSTAWY PRAWNE:

1. Świadczenie usług drogą elektroniczną – brak możliwości świadczenia usługi bez niezbędnych danych
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne – zgoda Użytkownika
3. Pozostałe – uzasadniony prawnie interes administratora danych
Podanie moich danych osobowych jest dobrowolne a podstawą ich przetwarzania jest moja zgoda. Odbiorcami danych są Google Analytics, Google Ads, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Freshmail agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Moje dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat do czasu wykorzystania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej lub do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

Jestem świadomy swoich praw:

1. Mam prawo do wycofania się z tej zgody w dowolnym terminie, a moje dane osobowe będą przetwarzane do czasu jej odwołania.
2. Mam prawo dostępu do moich danych osobowych
3. Mam prawo skorygowania niepoprawnych danych
4. Mam prawo do usunięcia informacji
5. Mam prawo do ograniczenia przetwarzania danych
6. Mam prawo do wniesienia skargi do organu nadzorującego, tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
7. Mam prawo do przenoszenia danych


Dane są wykorzystywane do profilowania marketingu za pomocą narzędzi Google Analytics, Facebook. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania – prosimy skorzystać z ustawień przeglądarki.
Brak wyrażenia zgody uniemożliwi lub ograniczy dostęp do usług instytutu, może też wpłynąć na niektóre funkcjonalności strony.
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Swoją wcześniej wydana zgode możesz cofnąć klikając przycisk u dołu strony "Cofnij zgodę"

Dyrektor IGR o zbiorach rzepaku: Informacje są niepokojące

Jacek Podgórski | 10 sierpnia 2017

 

Z powodu zmiennych warunków pogodowych żniwa rzepakowe rozpoczęły się później, niż miało to miejsce w zeszłym roku. Nadszedł czas, kiedy prace związane ze zbiorami rzepaku w większości regionów Polski dobiegają końca. W związku z tym można podjąć się analizy dotychczasowych plonów. Informacji na ten temat dla portalu swiatrolnika.info udzielił Jacek Podgórski, dyrektor Instytutu Gospodarki Rolnej.

Plony rzepaku są uwarunkowane wieloma czynnikami. Tuż przed rozpoczęciem żniw zakładano ich inne wyniki. Zmienne warunki pogodowe, które później miały miejsce, nieco je zweryfikowały. Jakie będą naprawdę plony rzepaku, zobaczymy po zakończeniu żniw.

– Jeszcze w czerwcu rolnicy, szczególnie z południowych regionów naszego kraju, spodziewali się znacznie bardziej okazałych zbiorów niż w ubiegłym roku. Informacje, które płyną z analiz Krajowego Związku Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych są jednak niepokojące. Z jednego hektara, udaje się zebrać średnio od 2-3 ton rzepaku, czyli niewiele. Niekiedy zbiory osiągają wartość 3,5 t/ha, co pokazuje, że warto inwestować w środki ochronne, które poza samym tonażem, mają wpływ także na jakość produkcji. Główny Urząd Statystyczny prognozował, że w tym roku uda się zebrać około 2,7 mln ton rzepaku, czyli o 23% więcej niż w ubiegłym roku. Dziś mamy wiedzę, że te przewidywania niestety się nie sprawdzą. Dodatkowym problemem są ceny, które kształtują się na poziomie 1480-1600 zł/t (w niektórych skupach ceny nie dochodzą do 1500 zł/t) i niemal nie pokrywają kosztów produkcji – wyjaśnia Jacek Podgórski.

Powyższe dane nie napawają optymizmem. Ten rok był wyjątkowy, jeśli chodzi o zmienność warunków atmosferycznych. W poprzednich latach rolnicy wypatrywali deszczu, w tym roku było go na tyle dużo, że wpłynął negatywnie na uprawy. Dodatkowym czynnikiem osłabiającym rośliny były występujące wiosną przymrozki.

– Zimna wiosna przyczyniła się do znacznych niedoborów w poborze niezbędnych składników pokarmowych. W okresie wegetacyjnym kilkakrotnie zdarzyły się także przymrozki. Do tego doszła niska aktywność pszczół w kwietniu i zbyt wysokie opady w czerwcu i lipcu, które negatywnie wpłynęły na jakość nasion. Osłabione rośliny stały się podatne na choroby, w tym na zgniliznę twardzikową, która spustoszyła tegoroczne zbiory. Problemem okazały się też szkodniki łuszczynowe, których larwy rozwijały się w łuszczynach, niszcząc nasiona i przyciągając ptaki, dla których te larwy są naturalnym pokarmem. Z drugiej strony jednak warunki klimatyczne z końca ubiegłego roku pozytywnie wpłynęły zbawiennie na rozkrzewienie roślin i jakość zasiewów ozimych wiosną tego roku. Rośliny właściwie weszły zatem w okres zimowy, co przełożyło się na pewną stabilność zbiorów – dodaje dyrektor IGR.

W związku z tym, że w zeszłym roku zmniejszono areał upraw rzepaku, to na początku tego roku rzeczywiście były plany dokonania zasiewu roślin na mniejszej powierzchni gruntów. Jednak wzrósł w ubiegłym roku popyt na olej rzepakowy.

– Wiele rzepaku zostaje na polskim rynku, gdzie jest także odpowiednio przetwarzany. Cały czas sporo jednak eksportujemy. Tu jako główne kierunki wskazać należy Niemcy, Belgię i Czechy, choć warto zaznaczyć, że ogromny wpływ na polski rynek ma też import tej rośliny. Tu, do czego zdążyliśmy się już przyzwyczaić, przodują Ukraińcy, ale nie bez znaczenia pozostają Czesi, Słowacy czy rolnicy z Austrii. Rzepak jest niezwykle pożyteczny ze względu na swoje wielorakie zastosowanie. Myślę tu o wykorzystaniu go w przemyśle tłuszczowym, ale także jako jednego z komponentów przy produkcji biopaliw, które – być może – w przyszłości zredefiniują udział rzepaku w konkretnych sektorach – puentuje Jacek Podgórski

Kalina Brzozowska/swiatrolnika.info

 

Zobacz też:

Raport Rolny

Rolnik Polski

Agro News

Kontakt
+48 (22) 299 70 35
biuro@instytutrolny.pl
Zgodnie z rozporzadzeniem możesz cofnąć zgode którą wcześniej nam dałeś. Jednak uprzedzamy że portal może przestać działać poprawnie. Cofnij zgodę.
2017 © Instytut Gospodarki Rolnej