Sektorowe rozmowy o rolnictwie

Rozmowy

Sektorowe rozmowy o rolnictwie

Jak wygląda sytuacja w Polsce na rynku mleka? Jak obecnie radzi sobie sektor mleczarski oraz jak będzie wyglądała sytuacja w najbliższych miesiącach?

Z Moniką Przeworską z Instytutu Gospodarki Rolnej rozmawiają Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Polskiej Izba Mleka i Wiceprezydent COGECA, Dorota Śmigielska, Analityk Rynku Mleka, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka i wiceprzewodnicząca Grupy Roboczej Copa-Cogeca “Mleko i produkty mleczne”, Dorota Gorzkowska, CEO Poland Food, Joanna Nowak z Milcamoconsult, Andrzej Szczepański, Prezes Zarządu Robiko i Prezes Federacji Związków Zawodowych Pracowników Mleczarstwa.

Sektor mleczarski podczas pandemii

Sektor mleczarski to jeden z najważniejszych sektorów z punktu widzenia Polski. Z tym sektorem związane są bezpośrednio ogromne ilości rolników, a Polska mlekiem stoi. Jak polska branża mleczarska poradziła sobie podczas pandemii i jak wygląda jej przyszłość?

Mamy rzeczywiście po tym okresie pandemicznym dość dużo spostrzeżeń i pomimo tego trudnego okresu, kiedy pojawiła się pandemia, a sektor mleczarski zachowywał się bardzo ostrożnie i mieliśmy pewnego rodzaju trudności w eksporcie, sytuacja się poprawia. Krok po kroku rozpoczął się ruch odzyskiwania rynku przez sektor mleczarski i udało nam się znowu zwrócić w miarę dobrze na ten rynek chiński. Rok 2020 rok zakończył się zupełnie dobrym wynikiem finansowym.

– tłumaczy Agnieszka Maliszewska.

Sektor mleczarski podbija Chiny

Sektor mleczarski wykorzystał szanse eksportowe na rynek Azjatycki, a polskie mleko podbija Chiny. Czy ten stan rzeczy się utrzyma?

Z perspektywy czasu możemy powiedzieć, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Pandemia na pewno troszeczkę przyblokowała na i to nawet we wszystkich kierunkach, bo nie tylko eksport, ale odbiło się to również na skupie i na innych produktach, które produkujemy. Jeżeli chodzi o Chiny to była to bardzo duża szansa, gdyż okazało się, że to jest rynek bardzo rozwojowy i to tąpnięcie nastąpiło przy pierwszej fali, ale teraz cały czas sprzedaż wzrasta i widzimy bardzo duże zainteresowanie właśnie polskimi produktami mlecznymi. Myślę, że w tym kierunku będziemy podążać i na pewno ten kierunek będzie cały czas wzrastał, nie tylko z perspektywy naszej firmy, ale w całym kraju. Ma pewno mamy dużą szansę, żeby jeszcze zwiększyć procentowy udział na rynku chińskim.

– wyjaśnia Dorota Gorzkowska.

Sektor trzody chlewnej – jak ASF niszczy polskich hodowców?

Sektor trzody chlewnej w Polsce boryka się z wieloma problemami, w tym przede wszystkim z problemem afrykańskiego pomoru świń. Z Moniką Przeworską z Instytutu Gospodarki Rolnej rozmawiają Anna Hammermeister, Dyrektor Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej – POLSUS, Grzegorz Brodziak, Dyrektor Zarządzający Goodvalley, Jarosław Deneka, Producent żywca wieprzowego #PTR, Joanna Terka, Solidarność Rolników Indywidualnych i producent żywca wieprzowego oraz Łukasz Przytarski, Hodowca trzody chlewnej; #PTR.

Sektor trzody chlewnej cierpi przez ASF

Jak obecnie radzi sobie sektor trzody chlewnej i z jakimi problemami musi się mierzyć? Jak sytuacja związana z ASF wpływa na ceny świń i handel wieprzowiną? Z jakimi problemami borykają się hodowcy trzody chlewnej?
Ceny żywca zmieniają się bardzo dynamicznie zw zależności od sytuacji na rynku. Duży wpływ na ceny w Polsce ma rynek niemiecki. Niestety wczoraj nastąpiło spore tąpnięcie i obawiamy się, że ceny przełożą się również na rynek polski. Na pewno na sytuację cenową ma wpływ też sytuacja z ASF, który bardzo dynamicznie się rozwija w tych miesiącach letnich. Patrzymy na to z niepokojem, a hodowcy sygnalizują problemy ze zbyciem swojej produkcji. Teoretycznie ci, którzy znaleźli się w tym tygodniu w strefach, zgłaszają nam że mają problemy ze zbyciem mięsa. Zakłady nie bardzo chcą odbierać mięsa i myślę, że czekają na na ceny, które się pojawią. Natomiast też jest taki problem, że zakłady tłumaczą się, że nie chcą od nich odbierać mięsa główne sieci handlowe, jeżeli to mięso pochodzi od producentów znajdujących się w strefach ASF.
– tłumaczy Anna Hammermeister, Dyrektor Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej – POLSUS.

Sektor trzody chlewnej w Polsce a sytuacja w Chinach

Sektor trzody chlewnej musi się również liczyć z problemem dostosowywania się do nowych przepisów unijnych i polskich. To kolejny kłopot, z którym muszą mierzyć się polscy hodowcy.

Oprócz ASF, czynnikami, które wpływają na rynek, są kłopoty związane z formalnościami i pozwoleniami na przerzuty zwierząt i niechęcią sieci do kupowania produktów z żywca pochodzącego ze stref. Z tym walczymy i ja też mam okazję współpracować z zespołem branżowym, który zajmuje się ASF. Do czynników, które wpływają na sytuację na rynku trzody w Polsce, trzeba dodać globalny rynek trzody chlewnej, na który bardzo uważnie patrzymy i sytuację w Chinach, które przeżywają drugą falę afrykańskiego pomoru świń.
– wyjaśnia Grzegorz Brodziak, Dyrektor Zarządzający Goodvalley.

Sektor produkcji zbóż – sytuacja rolników podczas żniw

Obecnie w wielu miejscach Polski trwają żniwa. W jakim stanie jest dziś sektor produkcji zbóż? Moniką Przeworską z Instytutu Gospodarki Rolnej rozmawiają Przemysław Bochat, Przewodniczący Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, Tadeusz Solarski z Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, Mieczysław Babalski ze Stowarzyszenia ,,Polska Ekologia” i założyciel Stowarzyszeń ,,Ekoland” i ,,Ekołan” oraz Łukasz Karmowski ze Związku Gorzelni Polskich.
Sektor produkcji zbóż – sytuacja w sektorze
Rozpoczęły się żniwa, dzięki czemu poznaliśmy pierwsze sygnały pochodzące z rynku zbóż. Jak w tym sezonie wygląda sektor produkcji zbóż? Z jakimi problemami muszą zmagać się rolnicy?
Pierwsze kombajny wyjechały już na pola. Pierwszy jęczmień ozimy jest w trakcie zbioru, ale nie ma jeszcze takiego większego zaangażowania w pozostałych gatunkach zbóż. Rolnicy przyznają, że zbiory nie są tak dorodne jak zwykle powinny być i to zboże jest lżejsze i plon jest nieco słabszy od oczekiwanych. Jak będzie w pozostałych gatunkach? Myślę, że tu też nie należy oczekiwać jakiegoś nadmiernego optymizmu i wysokich plonów. Wegetacja szczególnie majowa wpływa na plony i ich jakość. Wobec tego myślę, że generalnie ilość plonów i ich jakość może być nieco słabsza od wszelkich raportów i planów.
– tłumaczy Tadeusz Solarski z Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.
Czy susza i inne anomalie pogodowe wpłyną na sektor produkcji zbóż?
Te anomalie, które mieliśmy, czyli ogromne ulewy czy gradobicia, mają ogromny wpływ na jakość i ilość ziarna. W tej chwili trochę uspokoiło się, ale w niektórych regionach kraju już pojawia się przewlekła susza.
– dodaje Tadeusz Solarski.
Sektor produkcji zbóż – kampanie antyrolnicze
Jak ekologia i ruchy antyhodowlane i antyrolnicze wpływają na ceny i sektor produkcji zbóż?

Jeśli spojrzymy na produkcję zbóż w Polsce, to niestety no nie wygląda to tak bardzo dobrz. Jest wiele negatywnych kampanii, które mówią źle o produktach zbożowych. Również często dietetycy się wypowiadają niestety negatywnie, że produkty zbożowe tuczą, że są niezdrowe i należy ich unikać. Tak nie jest i oczywiście we wszystkim jest potrzebny zdrowy rozsądek i równowaga, ale nie możemy zapomnieć, że produkty zbożowe leżą u podstawy piramidy zdrowego żywienia. I one powinny być podstawą naszej codziennej diety.
– tłumaczy Przemysław Bochat, Przewodniczący Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Urzędowi Lekarze Weterynarii – dlaczego resort nie docenia ich pracy?

Urzędowi Lekarze Weterynarii skierowali w maju list do MRiR w sprawie zmian dotyczących ich wynagrodzenia. Weterynarze na państwowych posadach, w myśl tego dokumentu , zarabiać mają jeszcze mniej. To może zniszczyć budowane od lat struktury. Z Moniką Przeworską z Instytutu Gospodarki Rolnej na ten temat porozmawiają lek. wet. Maciej Królewiecki, lek. wet. Bartosz Woźniak oraz lek. wet. Artur Krakowiak ze Stowarzyszenia Urzędowych Lekarzy Weterynarii.

Urzędowi Lekarze Weterynarii piszą do ministra

Urzędowi Lekarze Weterynarii krytykują zmiany zaproponowane przez Ministerstwo. Jak wskazują, zmiany te tak naprawdę odczują konsumenci. Stawki wynagrodzeń za większość naszych czynności nie były waloryzowane od ponad 10 lat, pomimo znaczącego wzrostu cen i kosztów wykonywania pracy. List otwarty do ministra Grzegorza Pudy podpisało aż 1000 lekarzy weterynarii.
Dzięki współpracy, social mediom i kontaktom udało nam się dotrzeć do sporej grupy Urzędowych Lekarzy Weterynarii, którzy zostali sygnatariuszami tego listu i poparli nasze działania. Niestety nie mieliśmy zbyt dużo czasu żeby zebrać jeszcze więcej podpisów.
– mówi lek. wet. Maciej Królewiecki.
Zebranie 1000 podpisów to jest naprawdę znakomity wynik. Przykładowo według prawa polskiego, aby zgłosić kandydata na Prezydenta naszego kraju też wystarczy 1000 podpisów. Stąd praca w dużej mierze kolegi Maćka tak wspieranego przez nasze osoby i cały szereg osób, które są w gronie zainteresowania, jest naprawdę ogromna i tutaj naprawdę należy to docenić.
– dodaje lek. wet. Bartosz Woźniak.
Urzędowi Lekarze Weterynarii – kim są i czym się zajmują?

Kim jednak są Urzędowi Lekarze Weterynarii? Czym się zajmują i czy ich praca różni się od pracy „zwyczajnych” weterynarzy?

Gdyby nie Urzędowi Lekarze Weterynarii, Powiatowe Inspektoraty nie byłyby w stanie efektywnie wykonywać swoich czynność. Tak w skrócie mówiąc, jesteśmy pewnego rodzaju przedłużeniem ręki Powiatowego Lekarza Weterynarii. Wszystkie czynności, które wykonujemy na miejscu, tak naprawdę wykonujemy w imieniu Powiatowego Lekarza Weterynarii na danym terenie i zajmujemy się wieloma rzeczami, od pobierania krwi od zwierząt w kierunku badań, poprzez wystawianie świadectw czy badania monitoringowe, i w zasadzie można powiedzieć, że ten proces kończy się na poziomie rzeźni. W rzeźni natomiast zajmujemy się ustaleniem stanu faktycznego i dostosowaniem pełnej dokumentacji do wymaganych przepisów, bo to są przepisy unijne i krajowe. Tak naprawdę można powiedzieć, że zajmujemy się sprawami „od wideł po widelec”.
– tłumaczy lek. wet. Bartosz Woźniak.

ZNASZ WAŻNY DLA ROLNICTWA TEMAT?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami – znajdź nas w mediach.

Instytut Gospodarki Rolnej
Warszawa ulica Kolejowa 45/119

 

Mail: biuro@instytutrolny.pl

Tel: +48 513 712 448

NIP: 7010522726

14 + 9 =