Drogi użytkowniku,

Potrzebujemy Twojej świadomej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Wymaga tego od nas Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO) wchodzące w życie już 25 maja 2018 roku. Dzięki wprowadzonym zmianom będziemy jeszcze lepiej chronili Twoje dane osobowe! Poniżej wszystkie niezbędne informacje.

Administratorem danych jest Instytut Gospodarki Rolnej z siedzibą w Warszawie przy ulicy Kolejowej 45/119, 01-210 (KRS: 0000500475)
PODMIOTY, KTÓRYM POWIERZONO PRZETWARZANIE
Zaufani partnerzy – tutaj lista

Wyrażam zgodę na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies. Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych i innych parametrów zapisywanych w plikach cookies, pozostawianych w trakcie przeglądania stron i serwisów internetowych, w celach analitycznych oraz w celach marketingowych (łącznie z profilowaniem) przez Instytut Gospodarki Rolnej i jej zaufanych partnerów.
Przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie art. 6 RODO, a jego cele to:
1. Tworzenie statystyk i dopasowanie treści stron do preferencji Użytkownika
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
3. Wykrywanie botów i nadużyć
4. Świadczenie usług drogą elektroniczną

PODSTAWY PRAWNE:

1. Świadczenie usług drogą elektroniczną – brak możliwości świadczenia usługi bez niezbędnych danych
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne – zgoda Użytkownika
3. Pozostałe – uzasadniony prawnie interes administratora danych
Podanie moich danych osobowych jest dobrowolne a podstawą ich przetwarzania jest moja zgoda. Odbiorcami danych są Google Analytics, Google Ads, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Freshmail agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Moje dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat do czasu wykorzystania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej lub do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

Jestem świadomy swoich praw:

1. Mam prawo do wycofania się z tej zgody w dowolnym terminie, a moje dane osobowe będą przetwarzane do czasu jej odwołania.
2. Mam prawo dostępu do moich danych osobowych
3. Mam prawo skorygowania niepoprawnych danych
4. Mam prawo do usunięcia informacji
5. Mam prawo do ograniczenia przetwarzania danych
6. Mam prawo do wniesienia skargi do organu nadzorującego, tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
7. Mam prawo do przenoszenia danych


Dane są wykorzystywane do profilowania marketingu za pomocą narzędzi Google Analytics, Facebook. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania – prosimy skorzystać z ustawień przeglądarki.
Brak wyrażenia zgody uniemożliwi lub ograniczy dostęp do usług instytutu, może też wpłynąć na niektóre funkcjonalności strony.
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Swoją wcześniej wydana zgode możesz cofnąć klikając przycisk u dołu strony "Cofnij zgodę"

Dopłaty do produkcji mięsa i mleka niższe? Stanowisko Instytutu Gospodarki Rolnej

 

Aktywiści organizacji prozwierzęcych zbierają podpisy pod petycją do Parlamentu Europejskiego, która dotyczy znacznego ograniczenia dopłat i subsydiów przeznaczonych na produkcję mleka i mięsa. Instytut Gospodarki Rolnej zdecydowanie sprzeciwia się tej inicjatywie.

Unia Europejska jest jednym z największych na świecie (obok Chin, USA i Brazylii) producentów i eksporterów mięsa. Proponowane zmiany, związane ze zmniejszeniem dopłat do utrzymywania żywego inwentarza, przełożyć mogą się wprost na zmniejszenie produkcji mięsa w krajach Wspólnoty, spadek eksportu  oraz zwiększenie importu z krajów trzecich. Wobec dynamicznego rozwoju rynków brazylijskiego, amerykańskiego, ukraińskiego oraz rynków azjatyckich Unia Europejska zapewne stanęłaby przed koniecznością zakupu mięsa z tych właśnie krajów. Tendencję powiązać należałoby z jednej strony ze wzrostem cen mięsa, z drugiej zaś ze znacznym obniżeniem jego jakości. Szczególnie drugi problem wybrzmiał w ostatnim czasie wyraźnie w kontekście negocjacji, które Komisja Europejska prowadziła z krajami grupy Mercosur. Badania wskazują, że największy eksporter Ameryki Południowej, czyli Brazylia, nie spełnia wysokich norma jakościowych obowiązujących na Starym Kontynencie. Dodatkowo ograniczenie dopłat do produkcji mięsa znacznie obniżyłoby konkurencyjność europejskich rolników względem nowych importerów.

Jednym z krajów, który najdotkliwiej odczułby wnioskowaną zmianę regulacji byłaby Polska. Nasi rolnicy są unijnymi liderami w produkcji mięsa drobiowego oraz czołowymi dostawcami wieprzowiny i wołowiny na rynek wspólnotowy. Ze względu na bliskość Ukrainy, która regularnie zwiększa wolumen dostaw taniego mięsa do Unii Europejskiej rodzimi rolnicy znaleźliby się w trudnej sytuacji, która znacznie ograniczyłaby możliwość rozwoju polskiego rolnictwa i zapewne zatrzymałaby wzrostową tendencję eksportu artykułów rolno-spożywczych z Polski.

W opinii Instytutu Gospodarki Rolnej omawiana inicjatywa ma charakter ideologiczny i wynika wprost z działań organizacji prozwierzęcych dążących kolejno do likwidacji hodowli zwierząt futerkowych oraz zakazu wykorzystywania klatek w  hodowli zwierząt gospodarskich. Oba postulaty stanowiły jedno z zarzewi protestów rolników w krajach Europy Zachodniej – w tym w Polsce.

Apelujemy, aby patrzeć krytycznie na tę i podobne jej inicjatywy mające na celu osłabienie pozycji polskiego oraz europejskiego rolnika w myśl niewłaściwie pojmowanej walki o nieracjonalne podnoszenie warunków dobrostanu zwierząt hodowlanych.

Jacek Podgórski

dyrektor Instytutu Gospodarki Rolnej

 

 

Kontakt
+48 (22) 299 70 35
biuro@instytutrolny.pl
Zgodnie z rozporzadzeniem możesz cofnąć zgode którą wcześniej nam dałeś. Jednak uprzedzamy że portal może przestać działać poprawnie. Cofnij zgodę.
2017 © Instytut Gospodarki Rolnej