Drogi użytkowniku,

Potrzebujemy Twojej świadomej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Wymaga tego od nas Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO) wchodzące w życie już 25 maja 2018 roku. Dzięki wprowadzonym zmianom będziemy jeszcze lepiej chronili Twoje dane osobowe! Poniżej wszystkie niezbędne informacje.

Administratorem danych jest Instytut Gospodarki Rolnej z siedzibą w Warszawie przy ulicy Kolejowej 45/119, 01-210 (KRS: 0000500475)
PODMIOTY, KTÓRYM POWIERZONO PRZETWARZANIE
Zaufani partnerzy – tutaj lista

Wyrażam zgodę na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies. Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych i innych parametrów zapisywanych w plikach cookies, pozostawianych w trakcie przeglądania stron i serwisów internetowych, w celach analitycznych oraz w celach marketingowych (łącznie z profilowaniem) przez Instytut Gospodarki Rolnej i jej zaufanych partnerów.
Przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie art. 6 RODO, a jego cele to:
1. Tworzenie statystyk i dopasowanie treści stron do preferencji Użytkownika
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
3. Wykrywanie botów i nadużyć
4. Świadczenie usług drogą elektroniczną

PODSTAWY PRAWNE:

1. Świadczenie usług drogą elektroniczną – brak możliwości świadczenia usługi bez niezbędnych danych
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne – zgoda Użytkownika
3. Pozostałe – uzasadniony prawnie interes administratora danych
Podanie moich danych osobowych jest dobrowolne a podstawą ich przetwarzania jest moja zgoda. Odbiorcami danych są Google Analytics, Google Ads, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Freshmail agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Moje dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat do czasu wykorzystania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej lub do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

Jestem świadomy swoich praw:

1. Mam prawo do wycofania się z tej zgody w dowolnym terminie, a moje dane osobowe będą przetwarzane do czasu jej odwołania.
2. Mam prawo dostępu do moich danych osobowych
3. Mam prawo skorygowania niepoprawnych danych
4. Mam prawo do usunięcia informacji
5. Mam prawo do ograniczenia przetwarzania danych
6. Mam prawo do wniesienia skargi do organu nadzorującego, tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
7. Mam prawo do przenoszenia danych


Dane są wykorzystywane do profilowania marketingu za pomocą narzędzi Google Analytics, Facebook. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania – prosimy skorzystać z ustawień przeglądarki.
Brak wyrażenia zgody uniemożliwi lub ograniczy dostęp do usług instytutu, może też wpłynąć na niektóre funkcjonalności strony.
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Swoją wcześniej wydana zgode możesz cofnąć klikając przycisk u dołu strony "Cofnij zgodę"

W związku z wprowadzonym w dniu 18.10.2018 roku zawieszeniem importu mięsa wieprzowego z Polski do USA, które Departament Rolnictwa USA argumentuje „nieprzestrzeganiem wymogów mających na celu zapobieganie szerzeniu się chorób zwierząt hodowlanych” przez jednego z polskich dostawców, Instytut Gospodarki Rolnej przedstawia niniejsze stanowisko:

1. Stany Zjednoczone to kolejny po Chinach i Japonii ważny partner w międzynarodowym obrocie polskimi produktami rolno-spożywczymi, który z uwagi na wciąż szerzący się w Polsce wirus afrykańskiego pomoru świń, zdecydował się na zamknięcia swojego rynku dla polskiej wieprzowiny. Amerykańscy konsumenci w przeciągu zaledwie pięciu lat stali się głównym zagranicznym odbiorcą mięsa z polskich świń (starując z pozycji 22. w roku 2013). Tylko w okresie od stycznia do kwietnia bieżącego roku nasi producenci zarobili na eksporcie do USA ponad 275 mln złotych. Równocześnie sprzedaż za ocean była bardziej dochodowa niż suma dochodów ze sprzedaży do naszych kolejnych na liście odbiorców – Włoch (122 mln złotych) i Niemiec (120 mln złotych). 18 operujących w Polsce zakładów mięsnych (ale tylko dwa z przewagą polskiego kapitału) jeszcze do niedawna mogło sprzedawać mięso wieprzowe do USA.

2. Według informacji podawanych w trzeciej dekadzie października (czyli już po wprowadzeniu amerykańskiego embarga) na terenie RP stwierdzono niespełna 2900 przypadków zarażenia zwierząt wirusem ASF. W ramach bezpośredniej walki z epidemią wprowadzono szereg regulacji administracyjnych i prawnych. Obok wzmożonej bioasekuracji oraz planów budowy ogrodzenia na wschodniej granicy państwa, zdecydowano się na przeprowadzenie kategorycznej redukcji populacji dzika. Niestety odstrzał sanitarny wciąż napotyka wiele trudności ze strony organizacji pozarządowych. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest nieustannie krytykowany za to, że sytuacja wymusza odstrzał nie tylko samców, ale również loch. Instytut Gospodarki Rolnej oraz przedstawiciele hodowców trzody chlewnej deklarują pełen poparcie dla planów Ministra Rolnictwa i stanowczo podkreślają, że tylko kategoryczna redukcja populacji dzika w Polsce może uchronić polską produkcję trzody od upadku. Żądamy od przedstawicieli różnych organizacji pozarządowych powtrzymania się od działań, które wprost szkodzą polskiej wsi.

3. Należy z całą determinacją dążyć do zmiany decyzji amerykańskiej administracji. Według Głównego Inspektoratu Weterynarii embargo wprowadzone zostało na podstawie pomyłki, która jeszcze w ubiegłym tygodniu została drogą dyplomatyczną sprostowana. Według Inspektoratu jeden z polskich dostawców miał błędnie oznaczyć status miejsca, a którego pochodziło wolne od wirusa ASF mięso sprzedane do USA. Obecnie strona polska czeka na odpowiedź amerykańskiego Departamentu Rolnictwa na przekazane wyjaśnienia.

4. W ocenie Instytutu nie można wykluczyć, że decyzja o wprowadzeniu zakazu importu wieprzowiny z Polski miała podtekst polityczno-protekcjonistyczny. W ostatnich miesiącach zakłady mięsna z Polski wyrosły na hegemona dostaw do USA, co stanęło w opozycji do polityki gospodarczej amerykańskiej administracji. Należy zatem liczyć się z tym, że nawet po przyjęciu polskich wyjaśnień i odmrożeniu dostaw, niebawem pojawią się kolejne blokady, które będą miały na celu zniechęcić producentów z Polski i obniżyć poziom zaufania, jakim cieszą się oni u amerykańskich odbiorców. W ocenie Instytutu polski rząd powinien domagać się obszernych wyjaśnień strony amerykańskiej i podjąć stosowne kroki „odwetowe”, jeżeli przedmiotowe embargo wprowadzone zostało na przesłance innej niż o charakterze sanitarnym.

Kontakt
+48 (22) 299 70 35
biuro@instytutrolny.pl
Zgodnie z rozporzadzeniem możesz cofnąć zgode którą wcześniej nam dałeś. Jednak uprzedzamy że portal może przestać działać poprawnie. Cofnij zgodę.
2017 © Instytut Gospodarki Rolnej