W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi powołano Zespół ds. platformy żywnościowej. Zespół ustalił, że pierwszym produktem rolnym, który będzie przedmiotem obrotu na platformie będzie pszenica (ze względu na jej towarowość i masowość transakcji).

Projekt ten został ujęty w Strategii na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju oraz Programie Rozwoju Głównych Rynków Rolnych na lata 2016-2020. Celem powstania ww. platformy jest utworzenie dużych, jednorodnych partii towaru oraz ograniczenie ryzyka.

W I kw. 2017 r. odbyły się spotkania z uczestnikami sektora zbóż (producenci, podmioty skupujące zboża, przetwórcy, firmy eksportujące). Na koniec maja br. zaplanowano spotkanie z uczestnikami rynku celem zaprezentowania wypracowanej koncepcji- informuje resort rolnictwa.

Platforma żywnościowa zorganizowana będzie w jednej z jednostek Grupy Kapitałowej Giełdy Papierów Wartościowych SA.

 

MRiRW/ Maks Weber/ fot. pixabay.com

 

Ekoterroryzm coraz częściej pojawia się w debacie publicznej. Wywiad ze Szczepanem Wojcikiem

Prezes Instytutu Gospodarki Rolnej udzielił wywiadu dla portalu wmeritum.pl na temat zjawiska ekoterroryzmu, które rozprzestrzenia się na poszczególne gałęzie gospodarki, głównie na rolnictwo.

Więcej...
133 mln euro na promocje produktów rolnych

Komisja Europejska w Rocznym Programie Prac na 2017 rok przeznaczy 133 mln euro na programy informacyjne i promocyjne...

Więcej...
Dlaczego Polska nie zdobywa rynku mleczarskiego w Azji – Analiza błędów

Podczas IV Forum Spółdzielczości Mleczarskiej mówiono dużo o możliwościach rynkowych...

Więcej...
Dyrektor IGR w Polskim Radiu 24 o sytuacji polskiego rolnictwa

Na antenie Polskiego Radia 24 o sytuacji w polskim rolnictwie oraz rywalizacji...

Więcej...

   

Kontakt z Instytutem

Zapraszamy do współpracy. DOŚWIADCZENIE, które poprowadzi Cię na każdym kroku.

 

+48 (22) 299 70 35

biuro@instytutrolny.pl

22
2016 © Instytut Gospodarki Rolnej