W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi powołano Zespół ds. platformy żywnościowej. Zespół ustalił, że pierwszym produktem rolnym, który będzie przedmiotem obrotu na platformie będzie pszenica (ze względu na jej towarowość i masowość transakcji).

Projekt ten został ujęty w Strategii na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju oraz Programie Rozwoju Głównych Rynków Rolnych na lata 2016-2020. Celem powstania ww. platformy jest utworzenie dużych, jednorodnych partii towaru oraz ograniczenie ryzyka.

W I kw. 2017 r. odbyły się spotkania z uczestnikami sektora zbóż (producenci, podmioty skupujące zboża, przetwórcy, firmy eksportujące). Na koniec maja br. zaplanowano spotkanie z uczestnikami rynku celem zaprezentowania wypracowanej koncepcji- informuje resort rolnictwa.

Platforma żywnościowa zorganizowana będzie w jednej z jednostek Grupy Kapitałowej Giełdy Papierów Wartościowych SA.

 

MRiRW/ Maks Weber/ fot. pixabay.com

 

Ekoterroryzm coraz częściej pojawia się w debacie publicznej. Wywiad ze Szczepanem Wojcikiem

Prezes Instytutu Gospodarki Rolnej udzielił wywiadu dla portalu wmeritum.pl na temat zjawiska ekoterroryzmu, które...

Więcej...
133 mln euro na promocje produktów rolnych

Komisja Europejska w Rocznym Programie Prac na 2017 rok przeznaczy 133 mln euro na programy informacyjne i promocyjne...

Więcej...
Dlaczego Polska nie zdobywa rynku mleczarskiego w Azji – Analiza błędów

Podczas IV Forum Spółdzielczości Mleczarskiej mówiono dużo o możliwościach rynkowych...

Więcej...
Dyrektor IGR w Polskim Radiu 24 o sytuacji polskiego rolnictwa

Na antenie Polskiego Radia 24 o sytuacji w polskim rolnictwie oraz rywalizacji...

Więcej...

   

Kontakt z Instytutem

Zapraszamy do współpracy. DOŚWIADCZENIE, które poprowadzi Cię na każdym kroku.

 

+48 (22) 299 70 35

biuro@instytutrolny.pl

2016 © Instytut Gospodarki Rolnej