UE pomaga Ukrainie. Czy polska gospodarka znów na tym straci?

Super User | 25 październik 2017

Nie możemy być pewni naszych decydentów i tego, co chcą oni zrobić z niektórymi branżami – ostrzegł Szczepan Wójcik, prezes Instytutu Gospodarki Rolnej. 

Jak powiedział w wywiadzie dla portalu swiatrolnika.info nasza żywność ma niezłą markę w państwach Unii Europejskiej, ale "tak jest tu i teraz, a gospodarka nie stoi w miejscu". Zdaniem prezesa Instytutu, odpowiedzialne rządy i przedsiębiorstwa powinny być zawsze kilka kroków przed potencjalną konkurencją.

Pytany o to, jakie ewentualne zmiany go niepokoją, wymienił "turbulencje" w obrębie samej Wspólnoty i kwestie respektowania zasady niedyskryminacji oraz swobody przepływu towarów.

Zdaniem Wójcika nie wiadomo też, co ostatecznie przyniesie Brexit i co się stanie z eksportem polskiej żywności do Wielkiej Brytanii. Wśród zagrożeń szef Instytutu wymienił również niekontrolowany napływ produkcji rolno-spożywczej z Ukrainy. Jego zdaniem nie można być też pewnym naszych decydentów i tego, "co chcą oni zrobić z niektórymi branżami".

Zobacz też:

Jeszcze nie zginęła – Polacy zjednoczeni w walce o wieś

Kościół, wieś, rolnictwo, ekologia czy leśnictwo – te i inne zagadnienia towarzyszyły zgromadzonym w Arenie Toruń podczas konferencji naukowej poświęconej polskiej wsi.

Koniec z jedzeniem gorszej kategorii dla Europy Środkowo-Wschodniej

Komisja Europejska tym razem stanęła po stronie Polski oraz innych krajów regionu. Po aferach z niemieckimi koncernami, które do Europy Środkowo-Wschodniej wysyłały gorszej jakości żywność, KE postanawia, że dłużej tak być nie może.

Zabiorą nam unijną kasę? Niemcy już oficjalnie cisną Brukselę

Rząd niemiecki formalnie domaga się, by Komisja Europejska miała prawo zamrażać wypłaty w ramach następnego 7-letniego budżetu Unii tym państwom członkowskim, które nie spełniają standardów unijnych.

KONTAKT Z INSTYTUTEM

Zapraszamy do współpracy. DOŚWIADCZENIE, które poprowadzi Cię na każdym kroku.

 

+48 (22) 299 70 35

biuro@instytutrolny.pl

 
2017 © Instytut Gospodarki Rolnej