Drogi użytkowniku,

Potrzebujemy Twojej świadomej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Wymaga tego od nas Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO) wchodzące w życie już 25 maja 2018 roku. Dzięki wprowadzonym zmianom będziemy jeszcze lepiej chronili Twoje dane osobowe! Poniżej wszystkie niezbędne informacje.

Administratorem danych jest Instytut Gospodarki Rolnej z siedzibą w Warszawie przy ulicy Kolejowej 45/119, 01-210 (KRS: 0000500475)
PODMIOTY, KTÓRYM POWIERZONO PRZETWARZANIE
Zaufani partnerzy – tutaj lista

Wyrażam zgodę na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies. Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych i innych parametrów zapisywanych w plikach cookies, pozostawianych w trakcie przeglądania stron i serwisów internetowych, w celach analitycznych oraz w celach marketingowych (łącznie z profilowaniem) przez Instytut Gospodarki Rolnej i jej zaufanych partnerów.
Przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie art. 6 RODO, a jego cele to:
1. Tworzenie statystyk i dopasowanie treści stron do preferencji Użytkownika
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
3. Wykrywanie botów i nadużyć
4. Świadczenie usług drogą elektroniczną

PODSTAWY PRAWNE:

1. Świadczenie usług drogą elektroniczną – brak możliwości świadczenia usługi bez niezbędnych danych
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne – zgoda Użytkownika
3. Pozostałe – uzasadniony prawnie interes administratora danych
Podanie moich danych osobowych jest dobrowolne a podstawą ich przetwarzania jest moja zgoda. Odbiorcami danych są Google Analytics, Google Ads, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Freshmail agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Moje dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat do czasu wykorzystania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej lub do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

Jestem świadomy swoich praw:

1. Mam prawo do wycofania się z tej zgody w dowolnym terminie, a moje dane osobowe będą przetwarzane do czasu jej odwołania.
2. Mam prawo dostępu do moich danych osobowych
3. Mam prawo skorygowania niepoprawnych danych
4. Mam prawo do usunięcia informacji
5. Mam prawo do ograniczenia przetwarzania danych
6. Mam prawo do wniesienia skargi do organu nadzorującego, tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
7. Mam prawo do przenoszenia danych


Dane są wykorzystywane do profilowania marketingu za pomocą narzędzi Google Analytics, Facebook. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania – prosimy skorzystać z ustawień przeglądarki.
Brak wyrażenia zgody uniemożliwi lub ograniczy dostęp do usług instytutu, może też wpłynąć na niektóre funkcjonalności strony.
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Swoją wcześniej wydana zgode możesz cofnąć klikając przycisk u dołu strony "Cofnij zgodę"

Finał wieloletnich negocjacji Unia Europejska - Japonia

Jacek Podgórski | 12 grudnia 2017

8 grudnia unijna komisarz ds. handlu Cecilia Malmström wraz z ministrem spraw zagranicznych Japonii Tarō Kōno oficjalnie potwierdzili, że negocjacje w sprawie partnerstwa handlowego między Wspólnotą a Cesarstwem Japonii dobiegły końca. Umowa handlowa z Japonią będzie największym porozumieniem gospodarczym, jakie Unia Europejska kiedykolwiek wynegocjowała. Oznacza ona nowe możliwości dla producentów rolno-spożywczych zpaństw członkowskich.

Rolnicy z Unii Europejskiej mogą liczyć m.in. na

  • zniesienie cła na wiele rodzajów serów, które obecnie wynosi 29,8 proc., oraz na wina, które obecnie średnio wynosi 15 proc.;
  • zwiększenie kontyngentów eksportowych dla mięsa wołowego;
  • pełna liberalizacje handlu przetworzonym mięsem wieprzowym;
  • znaczne obniżenie (prawie do zera) stawek cła na import świeżego mięsa wieprzowego;
  • zwiększenie kontyngentów na eksportowane z UE: słód, skrobię ziemniaczaną, odtłuszczone mleko w proszku, masło i serwatkę.

Umowa między UE a Japonią otworzy handel przetworzonymi produktami spożywczymi takimi jak makaron, czekolada, wyroby cukiernicze i herbatniki. Eksport tych produktów z UE do Japonii ma wartość pół miliarda euro rocznie. Polskie produkty cukiernicze oraz czekolada już teraz cieszą się ogromną popularnością w wielu azjatyckich krajach.

Dodatkowo umowa zagwarantuje ochronę ponad 200 wysokiej jakości europejskich produktów rolnych w Japonii, za pomocą tzw. oznaczeń geograficznych, oraz ochronę wybranych japońskich oznaczeń geograficznych w UE.

Japonia jest czwartym największym rynkiem zbytu dla produktów rolnych eksportowanych z UE. Na skutek umowy o partnerstwie gospodarczym między UE a Japonią kraj ten zniesie natychmiast cła na ponad 90 proc. eksportowanych przez Unię produktów.

Dla polskich producentów wołowiny i wieprzowiny otwarcie rynku japońskiego to świetna okazja do kontynuowania ekspansji na Dalekim Wschodzie. Od odzyskania przez Polskę niepodległości w 1989 roku Japończycy pozostają w czołówce zagranicznych inwestorów na naszym rynku (są na pierwszym miejscu wśród inwestorów azjatyckich, wyprzedzając tym samym Koreańczyków i Chińczyków). Tymczasem pojawia się szansa na masową sprzedaż polskiej żywności do Japonii.

Według danych Eurostatu w 2016 roku Polska była szóstym, pod względem liczby wyprodukowanych ton największym unijnym producentem mięsa wołowego oraz czwartym unijnym producentem mięsa wieprzowego. W obu kategoriach wyprzedzają nas Niemcy, Hiszpanie i Francuzi. Na rynku wołowiny pozostajemy także w tyle za Zjednoczonym Królestwem oraz Irlandią. Niemniej nadchodzący Brexit sprawi, że Brytyjczycy nie będą stroną porozumienia z Japonią i nie będą mogli korzystać z ułatwień w handlu artykułami rolno-spożywczymi. To niewątpliwie kolejna szansa dla polskich producentów.

Bardzo ważne z punktu widzenia polskich producentów wieprzowiny jest to, ze Japończycy potwierdzili:

  • uznawanie regionalizacji jako podstawy przy ustalaniu, czy zezwolić na import z obszaru wolnego od choroby, oraz
  • regionalizację jako narzędzie wykorzystywane przy kontroli chorób lub utrzymaniu bezpiecznego handlu poprzez ograniczenie handlu z obszarów dotkniętych chorobą, przy jednoczesnym unikaniu zakłóceń handlu towarami z obszarów niedotkniętych chorobą.

W związku z końcem negocjacji i nadchodzącym formalnym podpisaniem umowy handlowej z Japonią niezwykle ważne jest, aby przy wsparciu polskiego rządu nasi producenci rolni już teraz zabiegali o odbiorców w Dalekiej Azji i przygotowali grunt pod przyszłe kontrakty. Wyścig po japońskiego konsumenta (właściwie to po prawie 130 mln konsumentów) właśnie się zaczyna.

Zaraz po ogłoszeniu finiszu negocjacji komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan powiedział:

„Umowa stanowi najbardziej znaczące i dalekosiężne porozumienie zawarte dotychczas przez UE w obszarze handlu produktami rolno-spożywczymi. Zapewni ogromne możliwości wzrostu dla naszych eksporterów produktów rolno-spożywczych na bardzo dużym, dojrzałym i zaawansowanym rynku. Z powodzeniem opracowaliśmy modelową umowę o wolnym handlu, która jest zgodna z naszym profilem eksportu, a jednocześnie jest umową z naszym partnerem, przynoszącą wzajemne korzyści. Stawia to UE na pozycji globalnego lidera, określającego standardy w kształtowaniu handlu międzynarodowego i jego zasad – jest to konkretny przykład, w jaki sposób UE umożliwia naszym obywatelom czerpanie korzyści z globalizacji. Eksport produktów rolno-spożywczych z UE przyczynia się do tworzenia wysokiej jakości miejsc pracy, przy czym większość z nich znajduje się na obszarach wiejskich”

Ważnym punktem negocjacji tego typu umów oraz najczęstszym powodem obaw wśród rolników i konsumentów z państw członkowskich UE jest kwestia wysokich standardów bezpieczeństwa żywności, które obowiązują we Wspólnocie, a których „poluzowanie” często jest przedmiotem zakulisowych negocjacji. W przypadku umowy z Japonia należy podkreślić, że w bardzo wielu dziedzinach japońskie normy bezpieczeństwa żywności są jeszcze bardziej restrykcyjne niż te europejskie. W umowie nie znalazły się żadne elementy, które obniżałyby poziom wymagań dla produktów importowanych z Japonii. Przedmiotem umowy nie jest także żadna nowelizacja unijnych przepisów dotyczących skarmiania hormonami lub organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO). Wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego importowane do UE z Japonii nadal będą musiały posiadać świadectwo weterynaryjne, podobnie jak ma to miejsce obecnie.

Komisja Europejska chce, aby umowa handlowa z Japonią weszła w życie już w roku 2019. Do tego czasu muszą się jeszcze odbyć przegląd prawny tekstu oraz jego zatwierdzenie przez Parlament Europejski i państwa członkowskie.

Zobacz też:

Szakal złocisty - nowe zagrożenie dla rolników we Francji

Myśliwi z departamentu Haute-Savoie, leżącego przy granicy ze Szwajcarią opublikowali zdjęcie szakala złocistego, przemykającego tuż przed obiektywem aparatu-pułapki. To kolejny po wilkach gatunek, który stanowi zagrożenie dla zwierząt hodowlanych we Francji.

Prezes IGR: Morawiecki stawia na pierwszym miejscu interesy gospodarcze Polski i polskich przedsiębiorców

Mateusz Morawiecki stawia na pierwszym miejscu interesy gospodarcze Polski i polskich przedsiębiorców. Do tego chyba nie da się nabierać na odrealnione postulaty i niepoparte faktami argumenty różnych szkodliwych środowisk. Chcę w to wierzyć. - przekonuje prezes Jacek Podgórski

Mizerne perspektywy dla unijnego rolnictwa

Z raportu „EU Agricultural Outlook 2017-2030” wynika, że w rozwijającej się Wspólnocie coraz mniej obywateli ma zamiar wiązać swoją przyszłość z rolnictwem, a cały sektor czekają kolosalne zmiany w zdolnościach produkcyjnych.

Kontakt
+48 (22) 299 70 35
biuro@instytutrolny.pl
Zgodnie z rozporzadzeniem możesz cofnąć zgode którą wcześniej nam dałeś. Jednak uprzedzamy że portal może przestać działać poprawnie. Cofnij zgodę.
2017 © Instytut Gospodarki Rolnej