Drogi użytkowniku,

Potrzebujemy Twojej świadomej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Wymaga tego od nas Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO) wchodzące w życie już 25 maja 2018 roku. Dzięki wprowadzonym zmianom będziemy jeszcze lepiej chronili Twoje dane osobowe! Poniżej wszystkie niezbędne informacje.

Administratorem danych jest Instytut Gospodarki Rolnej z siedzibą w Warszawie przy ulicy Kolejowej 45/119, 01-210 (KRS: 0000500475)
PODMIOTY, KTÓRYM POWIERZONO PRZETWARZANIE
Zaufani partnerzy – tutaj lista

Wyrażam zgodę na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies. Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych i innych parametrów zapisywanych w plikach cookies, pozostawianych w trakcie przeglądania stron i serwisów internetowych, w celach analitycznych oraz w celach marketingowych (łącznie z profilowaniem) przez Instytut Gospodarki Rolnej i jej zaufanych partnerów.
Przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie art. 6 RODO, a jego cele to:
1. Tworzenie statystyk i dopasowanie treści stron do preferencji Użytkownika
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
3. Wykrywanie botów i nadużyć
4. Świadczenie usług drogą elektroniczną

PODSTAWY PRAWNE:

1. Świadczenie usług drogą elektroniczną – brak możliwości świadczenia usługi bez niezbędnych danych
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne – zgoda Użytkownika
3. Pozostałe – uzasadniony prawnie interes administratora danych
Podanie moich danych osobowych jest dobrowolne a podstawą ich przetwarzania jest moja zgoda. Odbiorcami danych są Google Analytics, Google Ads, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Freshmail agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Moje dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat do czasu wykorzystania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej lub do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

Jestem świadomy swoich praw:

1. Mam prawo do wycofania się z tej zgody w dowolnym terminie, a moje dane osobowe będą przetwarzane do czasu jej odwołania.
2. Mam prawo dostępu do moich danych osobowych
3. Mam prawo skorygowania niepoprawnych danych
4. Mam prawo do usunięcia informacji
5. Mam prawo do ograniczenia przetwarzania danych
6. Mam prawo do wniesienia skargi do organu nadzorującego, tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
7. Mam prawo do przenoszenia danych


Dane są wykorzystywane do profilowania marketingu za pomocą narzędzi Google Analytics, Facebook. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania – prosimy skorzystać z ustawień przeglądarki.
Brak wyrażenia zgody uniemożliwi lub ograniczy dostęp do usług instytutu, może też wpłynąć na niektóre funkcjonalności strony.
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Swoją wcześniej wydana zgode możesz cofnąć klikając przycisk u dołu strony "Cofnij zgodę"

Plaga suszy we Włoszech i Hiszpanii szansą dla polskiego rolnictwa w 2018 roku?

Instytut Gospodarki Rolnej | 4 stycznia 2018

Krytyczna sytuacja na południu Europy rzutuje na wzrost cen produktów spożywczych, a także ich mniejszą dostępność. Lato 2017 było rekordowo suche, na terenach półwyspów Apenińskiego i Iberyjskiego. Tak niskich opadów na terenie Włoch nie rejestrowano od 1945 roku, w Hiszpanii natomiast rolnicy w przyszłym roku mogą zmniejszyć powierzchnie ziemi uprawnej o blisko 30%.

Źródła Padu, będącego największą i najdłuższą rzeką Włoch, niemal całkowicie wyschły tego lata, co przełożyło się na katastrofalną sytuację rolników na terenie północnych Włoch. Najgorsza sytuacja występowała w Lombardii- z  tego obszaru pochodzi 35% produkcji rolnej całego kraju. Połowa regionów, ogłosiła wtedy stan klęski żywiołowej. Niski poziom wód nie był jedynym problemem. Kolejnym były długotrwające pożary, które pochłonęły duże powierzchnie lasów i wysuszonych upraw. Włoscy eksperci szacują, że sama kompensacja utraconych w wyniku pożaru drzew może zająć nawet 15 lat.

Sytuacja najmocniej odbija się na kondycji włoskich rolników. Koszty produkcji bardzo mocno wzrosły, straty szacowane na około 2 mld euro, bardzo mocno przełożą się na podaż produktów rolnych, co naturalnie wiązać się będzie ze wzrostem ich ceny. Tegoroczna susza dotknęła ponad dwóch trzecich powierzchni włoskich pól uprawnych.

Wzrósł również koszt hodowli zwierząt we Włoszech, w związku z koniecznością magazynowania trudno dostępnej wody, oraz wzrostu cen paszy. Zmniejsza się też powierzchnia pastwisk co spowodowane jest wysychaniem traw. Naturalnym skutkiem było podniesienie cen bydła, kóz i owiec. Tegoroczna  produkcja mleka będzie o 15% niższa względem poprzedniego roku, co wiąże się również ze znaczącym wzrostem ceny serów.

Analogiczna sytuacja miała miejsce tego lata również w Hiszpanii. Warto zaznaczyć, iż jest to kolejny rok, w którym średnioroczna temperatura na południu Europy jest o 1-1,5 stopnia wyższa od ogólnej średniej temperatury, a poziom opadów jednym z najniższych od początku ich rejestracji. Niski poziom wód w hiszpańskich rzekach Duero i Tag, znacząco ograniczył ilość zebranych zbiorów.

W przyszłym roku warzywa i owoce pochodzące z Hiszpanii będą miały znacznie wyższą cenę, co przełoży się na ich eksport, szczególnie w dwóch pierwszych kwartałach 2018 roku. Najbardziej sytuacja ta może dotknąć producentów warzyw kapustowatych takich jak brokuł, kalafior, sałata, a także buraków, kukurydzy i jęczmienia. Pierwsze półrocze było dla rolników z południa Europy zawsze okresem zwiększonego eksportu do państw z centrum i północy Europy. W tym roku obrót handlowy będzie, według ekspertów, znacząco niższy. Mieszkańcy państw w tych regionach będą musieli oprzeć konsumpcję na krajowych produktach lub szukać innych źródeł dostaw.

Sytuacja na południu Europy jest szansą dla polskich rolników. Wyższe ceny i mniejsze zbiory produktów rolnych z Włoch i Hiszpanii na początku roku, przełożą się również na ceny na europejskich rynkach w okresie zbiorów w Polsce. Polskie produkty rolne nie tylko uzupełnią braki w Unii Europejskiej, ale także ich cena w innych krajach Europy powinna wzrosnąć.

 

Zobacz też:

Wójcik: Polska wieś wpisuje się w większość priorytetów Komisji Europejskiej

Komisja Europejska szacuje, że do 2030 roku możemy spodziewać się skokowego wzrostu cen energii i środków ochrony roślin. Mowa tu nawet o 30 punktach procentowych. Niestety w Polsce cały czas mówi się jedynie o tym, czy ceny wody wzrosną w tym czy w przyszłym roku. Nikt nie ma odwagi powiedzieć opinii publicznej, że w przeciągu dekady ceny na pewno wzrosną i to bardzo.

Portugalia: miliony euro od rządu na pomoc rolnikom

300 portugalskich rolników zwróciło się do rządu po dodatkowe odszkodowania za straty poniesione podczas pożarów lasów, jakie rozpoczęły się w październiku 2017 roku. O rekompensaty wystąpili ci, których wartość zniszczeń przekracza 5 000 euro - poinformował portugalski wiceminister rolnictwa, leśnictwa i rozwoju wsi Luis Medeiros Vieira.

Plaga suszy we Włoszech i Hiszpanii szansą dla polskiego rolnictwa w 2018 roku?

Krytyczna sytuacja na południu Europy rzutuje na wzrost cen produktów spożywczych, a także ich mniejszą dostępność. Lato 2017 było rekordowo suche, na terenach półwyspów Apenińskiego i Iberyjskiego.

Kontakt
+48 (22) 299 70 35
biuro@instytutrolny.pl
Zgodnie z rozporzadzeniem możesz cofnąć zgode którą wcześniej nam dałeś. Jednak uprzedzamy że portal może przestać działać poprawnie. Cofnij zgodę.
2017 © Instytut Gospodarki Rolnej