Drogi użytkowniku,

Potrzebujemy Twojej świadomej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Wymaga tego od nas Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO) wchodzące w życie już 25 maja 2018 roku. Dzięki wprowadzonym zmianom będziemy jeszcze lepiej chronili Twoje dane osobowe! Poniżej wszystkie niezbędne informacje.

Administratorem danych jest Instytut Gospodarki Rolnej z siedzibą w Warszawie przy ulicy Kolejowej 45/119, 01-210 (KRS: 0000500475)
PODMIOTY, KTÓRYM POWIERZONO PRZETWARZANIE
Zaufani partnerzy – tutaj lista

Wyrażam zgodę na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies. Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych i innych parametrów zapisywanych w plikach cookies, pozostawianych w trakcie przeglądania stron i serwisów internetowych, w celach analitycznych oraz w celach marketingowych (łącznie z profilowaniem) przez Instytut Gospodarki Rolnej i jej zaufanych partnerów.
Przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie art. 6 RODO, a jego cele to:
1. Tworzenie statystyk i dopasowanie treści stron do preferencji Użytkownika
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
3. Wykrywanie botów i nadużyć
4. Świadczenie usług drogą elektroniczną

PODSTAWY PRAWNE:

1. Świadczenie usług drogą elektroniczną – brak możliwości świadczenia usługi bez niezbędnych danych
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne – zgoda Użytkownika
3. Pozostałe – uzasadniony prawnie interes administratora danych
Podanie moich danych osobowych jest dobrowolne a podstawą ich przetwarzania jest moja zgoda. Odbiorcami danych są Google Analytics, Google Ads, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Freshmail agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Moje dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat do czasu wykorzystania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej lub do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

Jestem świadomy swoich praw:

1. Mam prawo do wycofania się z tej zgody w dowolnym terminie, a moje dane osobowe będą przetwarzane do czasu jej odwołania.
2. Mam prawo dostępu do moich danych osobowych
3. Mam prawo skorygowania niepoprawnych danych
4. Mam prawo do usunięcia informacji
5. Mam prawo do ograniczenia przetwarzania danych
6. Mam prawo do wniesienia skargi do organu nadzorującego, tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
7. Mam prawo do przenoszenia danych


Dane są wykorzystywane do profilowania marketingu za pomocą narzędzi Google Analytics, Facebook. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania – prosimy skorzystać z ustawień przeglądarki.
Brak wyrażenia zgody uniemożliwi lub ograniczy dostęp do usług instytutu, może też wpłynąć na niektóre funkcjonalności strony.
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Swoją wcześniej wydana zgode możesz cofnąć klikając przycisk u dołu strony "Cofnij zgodę"

Zakaz marnowania żywności

Instytut Gospodarki Rolnej | 3 stycznia 2018

Szacuje się, że każdego roku Polacy wyrzucają do śmieci aż 2 miliony ton jedzenia. Jeśli do marnowanej w gospodarstwach domowych żywności doliczyć tę wyrzucaną przez supermarkety, to jak podaje Eurostat w Polsce marnowanych jest blisko 10 milionów ton produktów spożywczych. Naprzeciw marnotrawieniu żywności wychodzi projekt ustawy zmieniający obowiązujące dotychczas przepisy. Nowe regulacje mają dotyczyć głównie dużych sieci handlowych. Supermarkety zamiast wyrzucać żywność, będą od teraz zobligowane do przekazywania jej osobom potrzebującym.

Marnowanie jedzenia to problem, na który od lat zwracały uwagę organizacje pomocowe i to one najbardziej wyczekiwały zmian w prawie. Nowe przepisy zobligują sklepy wielkopowierzchniowe do podpisywania z organizacjami pożytku publicznego specjalnych umów dotyczących przekazywania niesprzedanej żywności. W przypadku niezawarcia umowy z organizacjami pomocowymi, bądź niezastosowania się do  jej warunków, sklepy będą zobowiązane do opłacenia 10 groszy z każdego zutylizowanego kilograma pożywienia. Również i te pieniądze, dzięki nowym przepisom trafią do organizacji charytatywnych. Opłata będzie naliczana na podstawie karty odpadów.

Zgodnie z nowymi regulacjami do przekazania trafiać będzie, w pierwszej kolejności, żywność o krótkim terminie ważność ale również i taka, której partie zostały źle oznakowane. Do tej pory  błędnie opisane i oznakowane produkty były przez sklepy wyrzucane.

Zdaniem ekspertów nowe przepisy pozwolą na wprowadzenie racjonalnego systemu zarządzania żywnością, który z kolei pozwoli polskim konsumentom na umiejętne gospodarowanie pieniędzmi.

Jak wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2016”, przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności, niemal 40 % polskich obywateli przyznało, że zdarza im się wyrzucać żywność. Na tle europejskim nasz kraj zajmuje 5 miejsce pod względem marnotrawienia pożywienia. Wyprzedzają nas takie państwa jak: Niemcy, Francja, Holandia i Wielka Brytania. Jak wynika z powyższych danych, nie tylko Polska boryka się z opisywanym problemem. Zakaz marnowania nadającej się jeszcze do użytku żywności wprowadziła już Francja. Nad Sekwaną pod karą grzywny zobligowano supermarkety (których powierzchnia przekracza 400 metrów kwadratowych) do przekazywania niesprzedanych produktów organizacjom charytatywnym. Ponadto, francuskie przepisy przewidują implementację programów edukacyjnych związanych z konsekwencjami marnowania żywności do szkół i dużych firm.

Nad projektem ustawy wraz z pierwszym posiedzeniem Senatu po nowym roku zajmą się senatorowie. Samo uzyskiwanie żywności, produkcja i nawet niszczenie - to wszystko kosztuje. Nie mówiąc już o stratach energii czy względach środowiskowych. Oczywiście nigdy nie uda się nam osiągnąć sytuacji, gdy ta żywność marnowana nie będzie wcale, ale to zjawisko chcemy radykalnie zmniejszyć – zauważa senator Antoni Szymański. W podobnym tonie wypowiada się także senator Mieczysław Augustyn, który postuluje odzyskanie blisko 500 tysięcy ton żywności dzięki wprowadzeniu nowych regulacji.

 

Zobacz też:

Wójcik: Polska wieś wpisuje się w większość priorytetów Komisji Europejskiej

Komisja Europejska szacuje, że do 2030 roku możemy spodziewać się skokowego wzrostu cen energii i środków ochrony roślin. Mowa tu nawet o 30 punktach procentowych. Niestety w Polsce cały czas mówi się jedynie o tym, czy ceny wody wzrosną w tym czy w przyszłym roku. Nikt nie ma odwagi powiedzieć opinii publicznej, że w przeciągu dekady ceny na pewno wzrosną i to bardzo.

Portugalia: miliony euro od rządu na pomoc rolnikom

300 portugalskich rolników zwróciło się do rządu po dodatkowe odszkodowania za straty poniesione podczas pożarów lasów, jakie rozpoczęły się w październiku 2017 roku. O rekompensaty wystąpili ci, których wartość zniszczeń przekracza 5 000 euro - poinformował portugalski wiceminister rolnictwa, leśnictwa i rozwoju wsi Luis Medeiros Vieira.

Plaga suszy we Włoszech i Hiszpanii szansą dla polskiego rolnictwa w 2018 roku?

Krytyczna sytuacja na południu Europy rzutuje na wzrost cen produktów spożywczych, a także ich mniejszą dostępność. Lato 2017 było rekordowo suche, na terenach półwyspów Apenińskiego i Iberyjskiego.

Kontakt
+48 (22) 299 70 35
biuro@instytutrolny.pl
Zgodnie z rozporzadzeniem możesz cofnąć zgode którą wcześniej nam dałeś. Jednak uprzedzamy że portal może przestać działać poprawnie. Cofnij zgodę.
2017 © Instytut Gospodarki Rolnej